NLP- Om coaching och metoder?

”Om Du inte vet vart Du ska, så är risken stor att Du hamnar någon annanstans” L. Peter

Var är du om 3 år? Med coaching kan Du vara där om 1 år.

Vi har en förmåga att planera semestrar, besiktiga bilar och skulle den gå sönder så prioriterar vid den. Men hur är det egentligen med oss själva? Planerar vi vår framtid?  Vem har satt mina mål? Tackar jag ja till saker av ren vana ”för att det är det jag alltid gjort” eller ”tros förväntas av mig”?  Vem kör i mitt liv? Frågorna är många.

Coaching handlar om att sätta egna långsiktiga mål, kanske upp till 10-15 år, grundat på Dina djupaste värderingar och Din högsta längtan. Detta görs i en processcoachning med hjälp av Neurolingvistisk Programmering, NLP, som är en samling metoder som syftar till fördjupad medvetenhet och kunskap om Dig själv för att på så sätt ta beslut som är i samklang med Dig själv och som därmed ger resultat som Du vill ha.

Fördelarna som kan följa med långsiktiga mål:

  1. Med långsiktiga mål blir Du mer medveten om vilka val Du vill göra och längtar efter i livet.
  2. Med mer medvetenhet så gör Du bättre val och med bättre val får Du bättre resultat och med bättre resultat får Du en meningsfull tillvaro.
  3. Du får lättare att välja och tacka ja till erbjudanden som stödjer dina långsiktiga mål och värdet bakom (och därmed också att tacka nej till det som inte stödjer Dina mål eller syften).
  4. Fatta beslut som ligger i linje med dina värderingar.
  5. Du kommer att göra medvetna ekonomiska val.

Det finns dock en liten varningstext till detta:
Det kan hända mycket som får Dig att förändras, naturligtvis till det positiva för Dig, men kan finnas ett visst motstånd från omgivningen. Omgivningen förändras inte med Dig och vill Du göra stora förändringar kan det betraktas med skepticism och konsekvensen av det kan vara att familjemedlemmar, vänner eller kolleger visar sitt missnöje på ett eller annat sätt.

Vad coaching inte är: Vill poängtera att coaching skiljer sig från terapi, rådgivning och mentorskap genom att det är helt fokuserat på Din framtida utveckling, vad Du vill och ställer frågor därom för att Du ska få en bättre medvetenhet om Dina val. Däremot så kan jag gå in och ge tips och råd om så önskas.

Vad är en metod?

Vi gör saker som fungerar och vi gör saker som inte fungerar. Vi klandrar oss själva för att vi alltid är så klantiga med saker och ting och lämnar det hela med lite skam i kroppen. Faktum är att vi inte behöver sluta där utan snarare gå tillbaks och fundera på vad som hände innan dessa tankar ockuperade hjärnan. För det vi har gjort är ju egentligen bara ett resultat eller information av ett händelseförlopp oavsett vad vi tycker eller känner inför det.

Vi kan då istället gå tillbaka i tiden och se vad som orsakade resultatet. Vad tänkte jag? Vad kände jag? Hur agerade jag? Vad var min intention? När vi gjort det och skrivit ner det har vi tagit reda på hur min metod sett ut just då och på vilket sätt det bidrog till mig. Om jag nu inte var så nöjd med det så har jag möjlighet att förändra det. Jag kanske har gjort rätt saker fast i fel ordning bara och kan nu ändra på det och göra nya val. Vi har helt enkelt blivit medvetna om vad vi gör. Vi har blivit medvetna om vår egen metod.

Richard Bandler och John Grinder (startade NLP) har studerat människor som får saker att fungera och skrivit ner hur de gör och det är de vi får ta del av. Rätt smart när jag tänker efter, då slipper jag göra samma misstag själv.

Så hur går det med dina metoder? Går du ner i vikt? Lyckas du avhålla dig från cigaretterna eller vad du nu kämpar med? Ta och testa det här och se vad du kommer fram till. Skriv ner ditt beteende och dina tankar och se vad det är som skapar det resultatet som du får men kanske inte vill ha.

Om du är nyfiken på att prova lite metoder kan du ladda ner min utbildning gratis från Superkommunikatören.se och följa instruktionerna på Youtube. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.