– Lägg ner ”vindkraften”, jag är rädd!

Min uppmaning kan nog uppröra många miljömuppar men faktum är att jag själv förespråkar en minimalistisk inställning till att exploatera naturens resurser tillika nyttja den där den inte gör skada. Jag är lite förvånad att vi inte kommit längre i vår konsumtion t.ex. Jag minns samtalen om vårt slit och slängsamhälle redan under 70-talet men har det hänt något? Inte enligt mig. Det produceras produkter vi tror oss behöva. Jag hoppas verkligen att återvinningen fungerar. Det jag tänker dryfta här är något som inte sägs i media, rikstidningar, public service eller den fria alternativa median, eller åtminstone väldigt lite då mycket annat i samhället tar fokus.

Nu kan man undra varför jag skulle vilja lägga ner ett så bra alternativ som vindkraften. Är det för att det inte blåser hela tiden? Är det för att det aldrig blåser när det är kallt och det är då vi behöver elen som bäst? Är det för de höga koldioxidutsläppen vid tillverkningen av betongen, armeringsjärnen och vindturbi/generator? Är det för att de dödar insekter och fåglar? Är det för att ljudet stör de boende i närområdet? Är det för den energikrävande brytningen av mineraler till komponenter? Är det för den smutsiga brytningen av neodymium? Svaret är förvånande ett nej på samtliga av dessa frågor. 

Den enkla eller kanske svåra förklaringen på det är ägandet av vindkraftverken. Allt mer i världen ägs av någon annan än oss själva, det egna landet. På kontrakten kanske det står något annat men likväl finns delar av dina ägodelar någon annan stans. Ta t.ex. dina dokument. Var finns de? Låt mig gissa, i ett moln någon stans. När jag sitter och skriver är ”Spara automatiskt”-knappen på och lagras då på Microsofts molntjänst. Äger jag då mina dokument? Kan någon annan ta dem, hacka sig in och läsa? Förmodligen. Musiken jag lyssnar på, kommer från Spotify, ett annat moln. Traktor och maskintillverkaren John Deere gick tydligt ut med att den som köper äger hårdvaran d.v.s. traktorn/chassit/elektroniken men att John Deere äger mjukvaran d.v.s. programmeringen av mjukvaran. Tesla, Range Rover och andra bilar likaså. Fick t.o.m. höra att man kan hacka sig in i andra bilar och köra dessa någon annan stans ifrån. Läskigt.

Nästan allt har mjukvara och drivs med något minneskort av något slag. Kaffebryggaren, strykjärnet, datorskärmen, spisen, tvättmaskinen, armbandsuret, det som gör att vi får vatten till vår bostad och oändligt mycket mera. Förmodligen är det fler saker än jag kan veta eller rent av förstå. Skulle inte förvåna mig om pennorna snart innehåller mjukvara också, om någon nu i dessa dagar använder en sådan. Nu har du säkert redan räknat ut att jag ska komma fram till vindkraftverken och dess problem, nämligen att de också innehåller mjukvara. Det i sig är inget problem men ägaren av denna är eller kan bli problemet. Det är mjukvaruägare som äger på- och avstängnings-knappen. 

Vindkraftsverkens mjukvara ägs nämligen av Kina (och har 95 % av världens neodymtillgångar). Vad händer om de vill utöva press på Sverige av någon anledning och stänger av vindkraftverken? Tänk bara på vad de står för utifrån mänskliga rättigheter, med tennisspelaren Peng Shuai i minnet. Tänk bara på vad och hur mycket de äger i världen. En stor hamn i Sri Lanka. Det var meningen att den skulle komma till nytta och gagn för det srilankesiska folket och bidra med jobb och utveckling till landet men de lyckades inte betala enligt kontraktet så Kina tog över vilket upphör om 100 år. Flera länder i Afrika har fått hjälp att upprusta länderna med infrastruktur och säkerhet. Utvecklingen av AI, artificiell intelligens, där kineserna registreras enligt ett poängsystem och döms efter det och straffas med att t.ex. rörelsefriheten inskränks på olika sätt. 

Krig förs inte längre via vapen, inte i första hand. De kan föras elektroniskt (vilket i och för sig kan leda till väpnat krig) över stora geografiska områden. Ju mindre ägande vi har av våra entiteter, desto större är risken att stormakterna utöver påtryckningar. Vi har också sett, som i Belarus att människor används som påtryckning i stället för väpnat krig och jag tror att vi kommer se mycket mer av olika påtryckningsmetoder eller hybridkrig som det kallas. Detta skrämmer mig. 

Åtgärden för trygghet är, till en början, att lokalisera vad som ägs av andra länder och på något sätt återta ägandet samtidigt som vi bygger upp vår energiförsörjning, som vi sedan äger. Det är behjärtansvärt att inte ha kärnkraft, kolkraft eller ändliga drivmedel men i denna stund tror jag att Sverige kan bli ett minne blott utan dessa. Andra länder håller på att ta över och vi märker ingenting, förrän det kanske är för sent. Jag menar också att hotet inte behöver komma direkt från Kina utan kan vara vilka länder som helst, då ett samarbete inte fungerar. 

Jag skulle också säg att detta är mer av en metafor för vad vi behöver göra och bli medvetna om. Det finns förmodligen så mycket vi/jag inte vet om som behöver ses över och omvärderas för att inte användas mot oss. Den så kallade klimatkrisen och andra liknande företeelser får oss att känna rädsla och titta åt ett håll. Krisen finns mitt framför oss men få vet om detta med ägande. Fundera lite på dess rimlighet och konsekvenser, kanske jag överdriver, vilket jag hoppas, men tror snart inte att vi äger oss själva eller kan det kanske snart vara dags att gå i ”omskolningsläger” …  Hoppas jag har fel!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Kommunikation & Coaching

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa